Close

before & after – a welcome home, at last

a historic gem regains its strength and stands ready for another generation

What does it take to purchase then restore a nearly one hundred and twenty year old home and make it conducive to modern life?    P  a  t  i  e  n  c  e.    There’s no other word for it.

Yes, it takes funds and a team of design/build professionals and a cadre of craftspeople and the support of a community (e.g. forgiving neighbors).  All of those components are mission critical, without a doubt.

But for a moment, I’d like to salute the people at the very center of it all.  The people who endured, the people who made endless decisions, the people who trusted and the people who devoted several months (ok, nearly two years) of their life to the project.  The people who invested in a historic home and in doing so, have ensured this part of our town’s history stands strong for another one hundred years.

The people who took several, continuous leaps of faith along the design/construction path: m y   c l i e n t s.

They deserve recognition and a sincere thank you from our community for their investment in one of our historic properties.  It takes an enormous commitment to take on and see through a project like the one you’ll see below.  I know, because I’d like to believe I’m there to help them along the way when faith is tested, tempers are short and renovation surprises seem to be around every corner.  It’s exhausting for them, and sincerely my pleasure to be involved in every aspect of the project.

After a rest from the decision-making, we’ll resume later this fall to furnish and decorate their historic house by the sea, now ready for the next hundred years.

Only the best,

patti watson interior designer taste interior design decorator rhode island boston

This slideshow requires JavaScript.

An addition to the back of the home created a family room and 2nd floor bedrooms, completed with fireplaces.

This slideshow requires JavaScript.

Karl Sauerbrey, architect, envisioned a solarium on the west side of the home while extending the front porch to the back yard.  The enhancement enables our clients to nearly walk around the entire perimeter of the house on the porch.

This slideshow requires JavaScript.

The north side of the porch now extends to the side door into the Kitchen, ensuring an easy flow from inside to out.

This slideshow requires JavaScript.

A new dutch door at the front provides the same sea breeze into the Living Room the original door did for a hundred years.

This slideshow requires JavaScript.

The once remodeled Kitchen was reimagined with custom cabinetry, soapstone countertops and beadboard ceilings.

 

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

The beadboard ceiling extends into the Mudroom and a brick floor was chosen to resemble that of an original porch floor, now incorporated into the interior.

This slideshow requires JavaScript.

Historic elements like the newel posts, balusters and rails were restored to nearly their original beauty, save a few nicks here and there.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

The bathrooms express my client’s whimsy and love for pattern.

 

Many thanks, as always, to the team of pros made this possible.  With too many to mention, I’ll include just a few.  To all others who contributed, we send our sincere thanks.

Karl Sauerbrey, Architect

taste team members Kevin Baker, Julia Reinalda and Michaela Doehler

Yankee Housewrights, General Contractor

Jutras Woodworking, Kitchen and Mudroom Cabinetry

Zuerner Design, Fireplaces, Master Bedroom and Bathroom Cabinetry

Michael Boulay Woodworking, Library and Music Room Cabinetry

Valen Coble, Front and Side Dutch Doors

Atlantic Landscaping, Land and Hardscaping

Aaron Usher, Kevin Baker and Reagan Baker, Photography

About the author patti watson

appreciator, generator and collector of all things well designed; founder and principal of taste

All posts by patti watson →
%d bloggers like this: